Het idee voor www.gambia-safari.com is ontstaan na een weekje vakantie in Gambia.

Mijn naam is Kees-Jan Verwaal, ik reis erg veel maar was eerder niet in Gambia geweest. Doordat Egypte niet echt meer veilig leek eind 2015 zijn mijn vrouw en ik voor een korte vakantie uitgeweken naar west Afrika. The Gambia is maar 6 uurtjes vliegen en de temperaturen zijn er in onze winterperiode zeer aangenaam, overdag al gauw 30+ en s’avonds en s’nachts rond de 20 gr.

Onze vakantie in November 2015  is een week geworden om niet meer te vergeten. De vriendelijkheid van de mensen, de chaos in het dagelijks leven, de prachtige natuur, de hopeloze economie, de bijzondere gebruiken van de locals, het bezitloze bestaan van de mensen, en nog veel meer dingen die je als “rijke westerling” even terugwerpt naar het besef dat wij steeds weer kunnen zeuren over onze luxe problemen terwijl de mensen in Gambia zelfs met helemaal niets vriendelijk lachend de dag door komen. The Gambia wordt niet voor niets “Smiling coast of Africa” genoemd!

“Omar liet ons het echte Gambia zien”

Op de tweede dag van onze vakantie zijn wij Omar Jaiteh uit Bakau tegengekomen. Omar liet ons het echte Gambia zien, hoe men er leeft, op bezoek bij de locals, Krokodillen spotten, wandelen door de velden en leren over gewassen en wat je er allemaal mee kunt, allemaal heel puur en heel dicht bij de natuur. Omar heeft ons laten genieten en zichzelf als terughoudend en onbaatzuchtig gastheer uit de naad gewerkt om het ons naar het zin te maken. Als we hem vragen wat hij voor zijn diensten wil ontvangen zegt hij steeds “Your pleasure is my happiness”.

Omar is een eerlijke vent die heel graag net als de meeste Gambiaanse mannen voor zijn familie wil zorgen, voor Omar is dat moeilijk net als voor vele andere Gambiaanse mannen want er is niet veel werk en als er wat is wordt het slecht betaald. Gambia hoort bij de armste landen ter wereld zie: Wikipedia. Tijdens onze vakantieweek in Gambia kregen mijn vrouw en ik het gevoel dat we iets moesten doen. Iets wat in ieder geval Omar zijn leven wat meer op een bestaan zou gaan laten lijken. Tot nu toe is het voor Omar slechts overleven. De fooien die we hem gaven zijn maar tijdelijk, net als de fooien die hij eerder kreeg of volgende week wel of niet zal krijgen. Als je hem een hand geeft voel je het gebrek aan enigszins normale voeding.

“het opbouwen van een mini economie met iets waar hij goed in is”

In mijn dagelijks bestaan ben ik Directeur eigenaar van Active Constructions. Active Constructions bouwt in verschillende landen van Europa en Afrika klimparken, klimbossen, ziplines en speeltoestellen. Niet echt iets voor Gambia op dit moment maar omdat het ondernemen ons in het bloed zit vroegen wij onszelf simpelweg af; hoe helpen we Omar in Gambia aan een bedrijf. Als we Omar eens helpen met het opbouwen van een mini economie met iets waar hij goed in is. Dan is hij niet meer afhankelijk van fooien en kan hij gaan werken aan een eigen toekomst voor zijn familie.

Omar is goed in het vertellen van verhalen terwijl hij u rondrijdt en met u door de natuur van Gambia en Senegal reist, verhalen over de Mandinka en Wolof stammen, over St. James Island met het verhaal van Kunta Kinteh, over Lamin Lodge en the Holy Crocodile pool in Bakau, de Tanji visafslag en de wilde dieren in Senegal, verhalen over de zijn geboorteplaats Kartong Folonko en samen met de Birdwatcher naar de mooiste plaatsen om vogels te spotten.

Hierdoor is www.Gambi-safari.com ontstaan. Mijn vrouw en ik zullen Omar helpen een volwaardig selfsupporting bedrijf op te zetten met een toekomst visie die Omar moet helpen om uiteindelijk zonder onze hulp maar met locale medewerkers zijn Taxi service en Safari bedrijf te managen.

“Alle omzet blijft in Gambia en zal meehelpen aan de groei van het bedrijf.”

We kunnen uw hulp uitstekend gebruiken, u helpt door te boeken en gebruik te maken van de Taxi en de Safari mogelijkheden van Omar. Alle omzet blijft in Gambia en zal meehelpen aan de groei van het bedrijf. En Omar brengt u bij het mooiste wat Gambia en Senegal te bieden hebben.

U een droom safari, zij een toekomst!